Tips

Zelf kozijnen vervangen

Het vervangen van een kozijn is een klus die je met de juiste materialen zelf kunt doen. Je kunt kiezen om je kozijn te vervangen door een houten kozijn of een kunststof kozijn. Het vervangen van kozijnen is een aanschaf voor jaren, daarom is het belangrijk stil te staan bij de mogelijkheden. Als je langer wilt genieten van kozijnen, dan is een kunststof kozijn een goede keuze. Kunststof is over het algemeen iets duurder dan hout, maar gaat daarentegen langer mee. Daarbij heeft kunststof minder onderhoud nodig. Het laten plaatsen of het zelf plaatsen van kunststof kozijnen is dus zeker een goede investering.

De voordelen van kunststof kozijnen

Wanneer je zelf je kozijnen gaat vervangen, kun je ervoor kiezen om de materialen online te bestellen. Als je kozijn eenmaal toe is aan vervanging, dan is het bestellen van de kunststof optie een duurzame optie. Kunststof kozijnen hebben geen last van houtrot en daarnaast hebben ze minder onderhoud nodig. Omdat kunststof eruit kan zien als hout, valt het lastig te onderscheiden van een echt houten kozijn. Hierdoor is kunststof dus zeker de beste, en meest duurzame, optie. 

Soorten kozijnen

Als je een kozijn gaat vervangen dan kun je kiezen uit verschillende soorten. Een kozijn met raam of zonder raam is gemakkelijk online te bestellen. In huis zul je altijd standaard maten hebben. Je kunt dan ook makkelijk zelf eerst het kozijn opmeten voordat je gaat kijken naar een nieuwe. Als je de ruimte hebt kun je ook kiezen tussen kozijnen met verschillende scharnierpunten. Afhankelijk van het raam en de functionaliteiten die je verwacht kun je kiezen voor een kiepraam, draairaam of draai kiepraam. Voor een benedenverdieping kan een ander type raam geschikt zijn dan voor de bovenverdieping of de zolder. De verschillende soorten kozijnen kun je daarom selecteren op functionaliteit. 

Kozijnen voor je nieuwbouwwoning

Een kozijn voor een nieuwbouwwoning bestel je pas nadat de bouwtekening klaar is. De maten van de kozijnen zijn al in de bouwtekening vastgelegd. De precieze maten en specificaties zijn dus duidelijk voorafgaand aan de bouw. Wanneer je een bouwtekening gaat maken, of laat maken, is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Om tot een geschikt raamkozijn te komen kun je met een aantal zaken rekening houden. Naast de maten en de functionaliteiten kun je ook kijken naar het design.

Een geschikt raamkozijn

Een geschikt raamkozijn past bij het design van je huis en is functioneel. De verschillen in kantelramen of draairamen zijn van belang als je een functioneel huis wilt. De kleur van het kozijn is belangrijk voor de gehele uitstraling van je huis. Het is mogelijk om kunststof kozijnen over te verven maar door direct de juiste kleur te kiezen bespaar je natuurlijk veel tijd. Eveneens is de keuze voor het type glas in het raam van belang. Als je kiest voor HR of HR++ glas dan is de woning meteen goed geïsoleerd. Dit is op de lange termijn natuurlijk ook een goede investering, wat voor kozijn je ook kiest. Een kunststof kozijn is altijd een goede investering.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *