kosten van waterontharders
Tips

Wat kost het om een waterontharder te gebruiken?

In dit artikel gaan we in op de kosten van waterontharders. Maar eerst wat is hard water en welke gevolgen heeft dat.

Wat is hard water

We noemen water hard als het hoge kalkconcentratie heeft. Calcium slaat bij verhitting neer als kalkaanslag. Omdat we dat veel in fluitketels zien, wordt het ook wel ketelsteen genoemd.

kosten van waterontharders

Gevolgen van hard water

Het kalk gaat op verwarmingselementen zitten en dat veroorzaakt schade en ze verbruiken meer elektriciteit. Hard water bemoeilijkt de werking van waspoeder en afwasmiddel. Kalk droogt onze huid uit. Het laat ons kopje thee bitter smaken. We zien kalkstrepen op glas en andere oppervlaktes.

Typen waterontharders

Er zijn drie typen waterontharders:

  • Magnetische waterontharder
    Een magneet zorgt ervoor dat magnesium en calcium zich niet kunnen binden. Deze oplossing heeft een lage prijs, maar is niet erg effectief.
  • Waterontharder met zout
    Dit type bestaat vaak uit twee cilinders. De eerste cilinder heeft kunstharskorrels. Die onttrekken het magnesium en calcium van het water. Vervolgens worden de korrels met natrium uit de tweede cilinder gespoeld. En dat spoelwater wordt afgevoerd. Dit type waterontharder werkt prima, maar is prijzig en neemt veel ruimte in.
  • Waterontharder met filter
    Een waterontharder met een filter werkt vrij goed, maar niet 100%, en je moet regelmatig het filter vervangen.

Kosten van waterontharders

De prijs van een magnetische waterontharder loopt uiteen van rond € 20 tot € 180,-. De sterkte van de magneten speelt een rol in het prijsverschil. Een waterontharder met zout kun je aanschaffen en laten plaatsen voor tussen de € 1000 en € 1500. Dat verschil heeft veel te maken met het feit of de waterontharder mechanisch of elektronisch is. Een gezin van vier verbruikt 50-100 kilo zout per jaar, met een prijs van € 20 – € 25 voor 25 kg. Een elektronische is efficiënter met het zout. Een waterontharder met filter heeft een prijs van tussen € 185 en € 385, afhankelijk van het model. De prijs van een filter loopt dan ook van € 5 tot € 60.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *