infrarood
Tips

Waarom infrarood verwarming steeds populairder wordt

In Duitsland en Oostenrijk is het al populair: infrarood verwarming. Niet zo gek ook als je kijkt naar alle voordelen ten opzichte van conventionele verwarming. Maar hoe werkt het eigenlijk precies? En wat zijn dan die voordelen?

infrarood

Een infrarood verwarming geeft stralingswarmte af

Bij een infrarood verwarming horen infrarood panelen. Met zo’n infrarood paneel kun je bepaalde ruimtes in huis verwarmen, bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer. Een infrarood verwarming geeft stralingswarmte af, wat betekent dat de warmte wordt afgegeven aan objecten en personen binnen het stralingsgebied. De lucht in de ruimte wordt daarbij, zoals bij conventionele verwarmingen wel het geval is, niet verwarmd. De verwarmde objecten en personen geven indirect hun warmte af aan de lucht. Doordat een infrarood verwarming direct en snel warmte afgeeft en je ze eenvoudig aan- en uitzet, kun je er veel energie mee besparen.

De vormen van infrarood verwarming

Infrarood panelen zijn in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Denk aan allerlei kleuren en prints. Ook kun je een infrarood verwarming zowel aan het plafond als aan de muur en in de vloer bevestigen.

Wat kost infrarood verwarming?

Infrarood verwarming heeft maar weinig onderhoud nodig en daarnaast gaan de panelen al gauw zo’n 25 tot 30 jaar mee. De kosten van een infrarood verwarming zijn afhankelijk van de vorm, maar beginnen bij ongeveer € 250. Doordat je met een infrarood verwarming geen aardgas of andere fossiele brandstoffen verbruikt en deze dus veel beter is voor het milieu dan een conventionele verwarming, kun je er een subsidie voor krijgen of een voordelige lening voor afsluiten.

Wat levert infrarood verwarming op?

Doordat infrarood verwarming objecten en personen direct verwarmt, verbruiken ze minder energie. Daarnaast voelt een ruimte al gauw comfortabel aan bij een temperatuur van 18°C, terwijl dat bij een conventionele verwarming vaak 20°C of 21°C is. Zo kun je met een infrarood verwarming zo’n 30% tot 70% aan energie besparen, wat zorgt voor een lagere energierekening.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *