isolatiefolie
Geen categorie

Vloer: verwarmen en isoleren

Om je huis te kunnen verwarmen is vloerverwarming één van de opties, het zorgt voor een gelijkmatige verwarming die al werd toegepast door de Romeinen. Hierbij werd vanuit een stookplaats warmte onder de vloer geleid, waarbij het vuur niet in de kamers kwam.

Hierbij was de vloer van essentiële betekenis en deze was uit verschillende lagen opgebouwd met een mozaïek op de bovenste laag van de vloer. Dit zorgde tevens voor een goede vloer isolatie.

Romeinen

De Romeinen wisten het al dat dit een uitstekende manier is om de warmte in een woning te bewaren, want via de vloer kan maar liefst een vijfde van de totale verwarming ontsnappen. Als je woning isolatie overweegt, dan is van onderaf beginnen uitermate geschikt.

Je kunt dan beginnen met het isoleren van de kruipruimte waardoor de vloer beschermd wordt tegen de kou die uit de grond naar boven trekt. Dit is een goed alternatief voor vloerisolatie die vaak wordt toegepast wanneer de kruipruimte te laag is of als extra maatregel voor een goede isolatie.

Het heeft extra voordelen, zo wordt de condensatie minder en de ruimte droger, het is niet alleen goed voor jouw gezondheid maar tevens voor die van de kruipruimte. Wanneer je niet over een dergelijke ruimte beschikt dan moet de isolatie aan de bovenkant van de vloer plaatsvinden.

Dit houdt in dat de vloerbedekking verwijderd moet worden om vervolgens het isolatiemateriaal te kunnen plaatsen. Hierna wordt dan een nieuwe vloer gelegd. Dit is uiteraard prijziger vanwege het extra werk en daarnaast komt je vloer hoger te liggen en eventueel moeten de deuren en drempels dan worden aangepast. Het hebben van een kruipruimte is dus kostenbesparend en mooi meegenomen.

Vocht problemen

Over het algemeen werkt deze isolatie goed tegen vocht problemen, maar wanneer het doorslaand en optrekkend vocht betreft dan los je dit hier niet mee op. Dit ontstaat door gebreken die in de muren aanwezig zijn. Wanneer echter het grondwater te hoog staat of als de kruipruimte erg nat is, dan zal de vloerisolatie echter wel het gewenste effect opleveren. Het is in ieder geval van belang dat de ventilatie in de kruipruimte verbeterd wordt.

Je hoeft ook niet zoals de Romeinen aan vloerverwarming te doen wanneer je voor isolatie kiest. Wanneer je wel aan vloerverwarming doet dan zul je merken dat er goed isolerende platen liggen waardoor de warmte die uit de buizen komt niet naar beneden uitstraalt.

Het is in ieder geval erg belangrijk om de juiste materialen te kiezen wanneer je besluit om zelf te gaan isoleren. Denk er aan om drukvast materiaal te gebruiken wanneer je aan de bovenkant van een vloer werkt. Het is ook zaak om na te denken over de akoestische isolatie en de dikte van het te gebruiken materiaal. Je wilt immers geen verandering van deuren en drempels.

Voor de kruipruimte is de keuze van het materiaal eenvoudig, dit betreft meestal piepschuim.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *