Geen categorie

Veilig stoken: hoe doet u dat?

Veilig stoken is van groot belang. Niet alleen om uw hele huis brandend te houden, maar ook om uw huis vrij te houden van verkeerde stoffen. Bij het stoken van hout komen tal van schadelijke roetdeeltjes vrij. Denk maar aan PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) die zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Wanneer hout niet goed wordt aangestoken en gebruikt, kan het dus niet goed zijn voor uw gezondheid. Waar moet u op letten?

Veilig stoken: een paar tips

Hier volgen een paar tips voor het veilig stoken:

  • Gebruik alleen droog hout. U kunt droog hout herkennen aan de scheuren en ook aan de losse schors. Als u een dikke stronk kapt, zal het hout veel sneller zijn vocht verliezen. Droog hout galmt ook als u twee stukken tegen elkaar laat komen (op elkaar laat slaan). Nat hout klinkt een stuk doffer.
  • Koop uw hout ook bij de erkende houthandel. Zij geven garantie over het vochtgehalte en ook over de kwaliteit. Het stuk hout moet minstens twee jaar aan de lucht gedroogd zijn om minder dan 20 procent vochtgehalte te hebben.
  • Kies alleen hout dat u werkelijk kunt gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geen sloophout of gebeitst hout. Ook als het geïmpregneerd is kunt u het beter niet gebruiken.
  • Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger.

Nog meer tips

Let ook op de eisen die men tegenwoordig aan houtkachels en open haarden stelt. Kies een haard of houtkachel die de juiste capaciteit heeft. Het is belangrijk te weten hoeveel zuurstof hij wegneemt. Als er bijna geen zuurstof is, zal het vuur niet goed branden. De temperatuur zal dalen en de verbranding zal niet goed verlopen. Het is dus belangrijk dat u dan zorgt voor een goede luchttoevoer. Te veel lucht zal het vuur te hard doen branden. Let hier goed op als u een open haard heeft of laat plaatsen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *