Tips,  Tuin

Uw houten vlonder schoonmaken? Dat doet u zo!

Heeft u een houten vlonder in uw tuin? Of bent u van plan om binnenkort vlonderplanken neer te leggen? Dan is het goed om te weten dat deze op den duur vies worden, en daardoor vervolgens glad kunnen zijn. Om dit te voorkomen is het belangrijk om uw vlonder te onderhouden en regelmatig schoon te maken. In deze blog vertellen we u daar alles over.

Kies de geschikte houtsoort voor uw vlonder

Moet u de vlonder nog aanleggen? Dan is het ten eerste belangrijk dat u voor een geschikte houtsoort kiest voor uw vlonderplanken. Welke houtsoort u kiest heeft namelijk effect op de gladheid van de planken. Deze gladheid wordt namelijk veroorzaakt door algen die zich in de loop van de tijd op het hout vormen, voornamelijk in de groeven van het hout. Kiest u dus voor een houtsoort met dikkere, diepere groeven? Dan zullen zich meer algen vormen dan op een vlakke houtsoort met minder groeven. Wilt u dus minder onderhoud aan uw vlonder hebben? Kies dan voor een vlakke houtsoort met weinig groeven.

vlonder

Houd het schoonmaken goed bij

Vervolgens is het belangrijk om het schoonmaken van uw vlonder goed bij te houden. Wanneer u de planken namelijk regelmatig schoonmaakt, kunnen de algen niet groeien en zich niet ontwikkelen, waardoor het dus ook makkelijker is om deze weg te krijgen. Hoe groter de algen namelijk zijn, hoe lastiger het op een gegeven moment is om ze nog weg te krijgen. Zeker in de koude maanden is het essentieel om uw planken ongeveer eens per maand schoon te maken. Echter is dit wel afhankelijk van hoe nat de vlonders zijn. Hoe natter de vlonder, hoe beter algen kunnen groeien en hoe vaker u de planken dus schoon dient te maken. Zeker wanneer uw vlonder in de schaduw ligt is dit belangrijk.

Maak schoon met een bezem en water

Wanneer u de planken schoonmaakt, is het belangrijk om dit slechts met water en een harde bezem te doen. Veel mensen zullen al snel de hogedrukspuit erbij pakken om vlonders schoon te maken. Echter is de druk hiervan zo hoog, dat als u uw vlonderplanken hiermee schoonmaakt, de groeven van het hout groter en dieper zullen worden. Dit betekent dus dat in het vervolg er alleen maar sneller meer algen groeien. Om te voorkomen dat dit niet gebeurt, is het dus belangrijk om geen hogedrukspuit te gebruiken. Gewoon goed schrobben met een bezem is gelukkig meer dan genoeg.

Heeft u vragen over de keuze voor een juiste houtsoort of het schoonmaken van uw vlonderplanken? Vraag dan advies bij een aanbieder van deze planken, zoals Alterwood.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *