Geen categorie

Tips voor veiligere trappen

Meer en meer Nederlanders kiezen er massaal voor om op hun oude dag te blijven wonen. En hoewel maar liefst 75% van de senioren de wens heeft geuit om in hun huis en gemeenschap te blijven wonen, brengt het wonen op een andere plek een heleboel problemen met zich mee, waarvan veiligheidsproblemen niet de minste zijn.

Het lijdt geen twijfel dat thuis ouder worden precair kan zijn. Naarmate de jaren verstrijken, maken chronische pijn, verminderde flexibiliteit, verminderde mobiliteit en slechtziendheid het voor senioren moeilijk om hun weg te vinden in de huizen die ze kennen en liefhebben. Een van de grootste zorgen van velen is het vinden van een goede trap in huis en het beperken van het risico op vallen. Onderzoek toont ondubbelzinnig aan dat deze angsten niet ongegrond zijn.

Valpartijen zijn de oorzaak van meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen dan enig ander soort trauma, en ze zijn de belangrijkste oorzaak van letsel bij volwassenen van 65 jaar en ouder.

Vallen kan verwoestend en levensveranderend zijn, en voor de meeste senioren is dat feit niet onopgemerkt gebleven. Van de mensen die ervoor kiezen om op hun oude dag te blijven wonen, erkent maar liefst 36% dat hun huis ingrijpend zal moeten worden gerenoveerd om dat te kunnen doen.

Als het gaat om het veilig maken van uw huis voor uzelf als u ouder wordt, is de lijst met mogelijkheden lang. Als de plattegrond van uw huis het toelaat (d.w.z. een slaapkamer en badkamer op de begane grond), kunt u overwegen naar de begane grond te verhuizen, waardoor u aanzienlijk minder tijd kwijt bent aan traplopen.

Maar als u kunt verhuizen naar een gelijkvloerse woning, is de eerste plaats waar u zich moet concentreren op het nemen van veiligheidsmaatregelen uw trap Als huiseigenaar, is hier wat u kunt doen om het risico op ongevallen te verminderen, of een volledige traprenovatie in de plannen zit, of niet.

Leestip: https://www.antisliprubbertape.com/blog/antislip-tape-waar-moet-je-op-letten-bij-aanschaf

Houd het pad vrij

Misschien wel het eenvoudigste wat u kunt doen om een trap veiliger te maken, is deze vrijhouden van rommel. Trappen, met name bordessen, zijn vaak een verzamelplaats voor post, wasmanden en meer. Zorg ervoor dat spullen die onderweg zijn niet op de trap terechtkomen en verwijder decoratieve elementen die een risico op struikelen en vallen vormen.

Voeg een pauzepunt toe

Als uw huis veel trappen heeft, kunt u een pauzepunt maken – gewoon een bankje of een stoel op een overloop, zodat u even kunt rusten als dat nodig is.

In trappen met een of twee bordessen kan het toevoegen van een ingebouwde bank of ander zitmeubilair de mogelijkheid bieden om even te pauzeren voordat ze verder gaan. Of het nu is om op adem te komen of om hun evenwicht te hervinden, deze pauze kan het verschil maken.

Trappen met open treden inpassen of de stijging aanpassen

Trappen met een open loopvlak (of zwevende trappen) kunnen gemakkelijk het oog misleiden, waardoor ze een gevaar vormen voor iedereen, ongeacht leeftijd of vaardigheid. Hoewel het vervangen van de trap misschien te duur of onpraktisch is, kunt u toch overwegen om de open ruimtes af te sluiten als uw trap is ontworpen met een open trede.

Als uw budget het toelaat, kunt u een traprenovatie overwegen en de stijging van elke trede aanpassen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen met een verminderde mobiliteit of een slecht evenwicht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *