Geen categorie

Hoe weet je de waarde van jouw huis?

In tijden als crisis is het handig om te weten hoeveel jouw huis waard is. Stel je verliest ineens je baan, dankzij de crisis, dan is het wel zo verstandig om te weten welke waarde jouw huis vertegenwoordigd. Mocht de noodzaak zo hoog zijn dat je jouw huis moet verkopen dan heb je direct een mooie indicatie. Maar de waarde weten van jouw huis is ook enorm relevant is je op zoek bent naar een nieuwe woning. We vertellen je er graag meer over!

Taxeren

Als je wilt weten wat jouw huis waard is dan dien je een taxatie rapport op te vragen bij een taxateur. Wanneer je een huis gaat kopen ben je verplicht een taxatie rapport op te stellen maar je kan ook simpelweg kiezen om voor je eigen huis een taxatie op te vragen. Google eens op “taxatie huis Rotterdam” om de bekende taxateurs in de buurt te vinden. In eerste instantie komt er een makelaar bij jou thuis langs om een schatting te geven van de waarde van jouw huis.

Wat is dan beter: makelaar of taxateur?

Een taxateur is verplicht wanneer je een huis gaat kopen. Wanneer je jouw huis wilt verkopen komt de makelaar langs om samen met jou een verkoopprijs af te spreken. Een taxatierapport is dan niet verplicht. Bij aankoop dus wel omdat je hypotheek hier door afhankelijk is. Hierdoor weet je wat je eventueel aan eigen gelden moet bijdragen. Je kan namelijk maar voor 100% een hypothecaire lening aanvragen. Pas dus ook op wanneer je flink gaat overbieden bij een huis. Als de taxatiewaarde al lager ligt dan de originele verkoopprijs kan het zo zijn dat je veel meer eigen geld dient mee te nemen dan verwacht. Zorg er dus voor je dat een goede makelaar en taxateur in de armen neemt die weten wat er speelt.