Geen categorie

Genemuiden: tapijtstad van Nederland

De stad Genemuiden produceert het leeuwenaandeel van de Nederlandse tapijten en matten. Er is zelfs een heus tapijtmuseum. Al enkele eeuwen geleden werden hier vloerkleden gemaakt van de biezen die er rondom de stad groeiden.

Dit raakte echter op, maar in de vorige eeuw werden er sinds 1920 kokosmatten geproduceerd. Deze populaire deurmatten op maat vallen sindsdien niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Sinds de jaren zestig zijn de fabrikanten tevens tapijten van wol en nylon gaan maken.

Mattenvlechterij

Sinds de 16e eeuw is de productie van de vloermat in Genemuiden op gang gekomen. In de 18e eeuw was dit het centrum van de mattenvlechterij. De vraag was zo groot dat de natuurlijke aanvoer van biezen uitgeput raakte. Daarom werd er vanaf 1846 begonnen met aanplant van deze grondstof, rond de kuststreek van de Zuiderzee.

Het is een tijdlang seizoensarbeid geweest om de biezen te oogsten. De oogsttijd liep van april tot augustus. Overal in de stad lag het te drogen om het klaar te maken voor gebruik. De verwerking tot rolmatten vond plaats in de winter. Dit deden de bewoners in hun eigen huizen.

Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd er een begin gemaakt met het vervaardigen van kokosmatten. Het garen dat afkomstig is van de kokosnoot werd geïmporteerd uit India. Ook dit was gedeeltelijk thuiswerk voor de Genemuidenaren.

Dit was in ieder geval zo tot aan 1925; toen verschenen de eerste machines. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het niet mogelijk om garen te importeren en moest er weer worden overgegaan op de aloude biezen.

Bloei kokosindustrie

In de jaren 50 van de vorige eeuw floreerde de kokosindustrie echter als nooit tevoren. Dit duurde tot de jaren 60 en dit had voornamelijk te maken met de opkomst van nylon. Er kwamen grotere machines te staan in de fabrieken in Genemuiden.

Het werk werd complexer en er waren spoedig snellere machines nodig. Er kwamen steeds minder bedrijven die produceerden, maar de totale omvang van de producten groeide. Tegenwoordig wordt er over de hele wereld geëxporteerd vanuit Genemuiden.

In een eeuw tijd was het vervaardigingsproces veranderd van huisnijverheid naar hoogstaande export van wezenlijk belang. Het is een geleidelijke weg geweest waarbij de stad en haar inwoners zichzelf hebben ontwikkeld.

Genemuiden neemt nu driekwart van de totale nationale productie voor haar rekening. Voor de stad zelf betekent dit o.a. werkgelegenheid voor industriearbeiders. Er wordt dan ook terecht geconstateerd dat Genemuiden dé tapijtstad van Nederland is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *