Geen categorie

Er zit veel verschil in koffie

Heel veel Nederlanders drinken iedere dag hun koffie precies hetzelfde als de dag ervoor. Zwart. Zwart met suiker. Met melk. Met melk en suiker. Of misschien een stapje exotischer, een espresso of een cappuccino. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar een beetje zonde is het wel. Er zijn namelijk nog zoveel soorten en smaken koffie om te ontdekken. Een klein beetje experimenteren kan geen kwaad, misschien ontdek je wel een heel nieuwe favoriet!

The good old days

Experimenteren met koffie? Tot een jaar of dertig geleden viel er weinig te experimenteren. Ja, je kon eens een ander merk filterkoffie kopen in de supermarkt. Eens wat meer of minder poeder in het filter doen, zodat je koffie sterker of slapper werd. Eens melk gebruiken, of wat meer of minder suiker. Maar dan had je alle opties wel zo’n beetje gehad hoor. Maar tegenwoordig zie je in elke moderne keuken wel een luxe koffiezet apparaat terug!

Met de introductie en het inburgeren van espresso en cappuccino kwam hier al een klein beetje verandering in. Thuis bleef het oud en vertrouwd, maar buitenshuis kozen meer mensen voor zo’n ‘experimentele koffie’. Dat dit pas het begin was, dat had vast niemand nog voorzien op dat moment.

Veranderingen

Langzaam maar zeker kwam er verandering in de manier waarop we in dit land koffie dronken. In plaats van het gedachteloze kopje koffie in de ochtend, gingen we massaal op zoek naar lekkere koffie. Dat ging nogal met horten en stoten, dat wel. Neem bijvoorbeeld de introductie van de koffiepads. Voor heel wat mensen was dit de eerste kennismaking met het gegeven dat koffie ook ‘anders’ kon. De meningen over de kwaliteit van dit soort koffie lopen nogal uiteen, maar feit is dat het wel de introductie van verschillende smaken en varianten betekende. Verschillende soorten pads zorgden ervoor dat mensen durfden te gaan experimenteren, al was het dan op een veilige manier.