tuinhuis
Geen categorie

Een tuinhuis kiezen doe je uit vele soorten

Een tuinhuis is niet hetzelfde als een blokhut, zoals velen denken. Ze laten vooral verschillen zien op technisch vlak. Een tuinhuis en een blokhut zien er ook anders uit. Blokhutten bestaan uit een reeks opeengestapelde houten balken waarvan de hoeken in elkaar passen. Dat maakt deze hutten veel sterker dan tuinhuisjes. Blokhutten hebben ook een strakke look met extra uitstraling.

Skeletbouw of stapelbouw

Een tuinhuisje wordt vooral gebouwd volgens skelet- of stapelbouw. Ze passen met name in kleinere tuinen. Naast verschillen hebben tuinhuisjes en blokhutten ook heel wat overeenkomsten. Je kunt deze multifunctioneel gebruiken als opslagruimte, hobbyruimte, werkplaats of kantoor.

Verscheidene soorten

Je hebt keuze uit de meest uiteenlopende tuinhuisjes, gaande van een eenvoudige constructie tot een blokhut, prieel, veranda of een kapschuur. Je kunt deze tuinhuisjes volledig afsluiten en dat is een niet te onderschatten voordeel. Zeker wanneer je het als opslagruimte voor bijvoorbeeld je tuingereedschap wilt gebruiken. Zoek je in de eerste plaats een praktisch tuinhuis? Dan is een vierkant exemplaar een echte aanrader.

Praktische tuinhuizen

Tuinhuisjes zijn er met vele soorten daken, maar het zadeldak wordt veruit het meest gekozen. Daarnaast zijn er ook tuinhuisjes met platte daken, boogdaken, piramidedaken, een wolfskap en een kapschuurdak. De laatste jaren worden vooral tuinhuisjes met een overkapping geplaatst. Zo kun je nog meer genieten van je tuin. Met een centrale plaats maak je van je tuinhuis een echte blikvanger. Wil je vooral de waarde van je tuin benadrukken? Ook dat kan door je tuinhuis in een hoek van je tuin te zetten.

Soorten hout voor je tuinhuis

Zacht sparren en grenen hout zijn zijn verreweg de meest gebruikte houtsoorten bij de productie van tuinhuisjes. Deze twee houtsoorten hebben een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Voorzie ze dan wél van een duurzame beschermlaag in olie, vernis of beits. Onbehandeld vuur- of grenenhout is namelijk niet geschikt als materiaal voor tuinhuizen. Voor een duurzaam tuinhuis met een lange levensduur kies je uit harde houtsoorten zoals eiken, lariks of Douglas hout.

Tuinhuisjes met goede isolatie zijn absoluut en zeker geen overbodige luxe. Kies je voor een lattenstructuur aan de binnenzijde, vul dan de tussenruimte op met staal- of glaswol. Een afdeklaag met folie en binnenwanden met  gipsplaten zijn daarnaast ook een goed alternatief.

Een aangepast en regelmatig onderhoud met een beschermlaag in olie, vernis of beits zorgt voor een lange levensduur van jouw tuinhuis.

Heb je een gemeentelijke vergunning nodig voor tuinhuisjes?

Daar weet men op het gemeentehuis alles van. Of je voor je tuinhuis een vergunning nodig hebt of niet verschilt van gemeente tot gemeente. Voor tuinhuisjes met een oppervlakte kleiner dan 30 vierkante heb je meestal geen vergunning nodig.

Je nieuwe aanwinst zelf plaatsen?

Je kan proberen deze natuurlijk zelf te plaatsen, maar voor het beste en snelste resultaat, kun je best je tuinhuis kopen en deze laten plaatsen door een professional. Dit kan je onder andere laten doen door iGarden.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *