Geen categorie

De mdf plaat

Mdf ook wel medium-density fibreboard wordt veel gebruikt in onder andere de meubelindustrie. Deze platen worden verwerkt in allerlei producten. Van deuren tot aan keukenlades. Fijn dat het overal en nergens voor gebruikt kan worden natuurlijk, maar wat is een mdf plaat eigenlijk precies?

Mdf plaat

De mdf plaat kent zijn oorsprong in de vroege jaren ’60 in de Verenigde Staten. Pas sinds eind jaren ‘70 wordt dit materiaal ook in Europe geproduceerd. Een mdf plaat is een geperste plaat met een middelhoge dichtheid. Naast mdf heb je bijvoorbeeld ook zacht- en hardboard. Bij de mdf plaat worden zeer fijngemalen houtvezels gemend met lijm en samengeperst tot een plaat. Door het gebruik van de houtvezels zijn mdf platen vaak bruin van kleur. Deze platen zijn in allerlei diktes te verkrijgen. De meest gangbare diktes variëren tussen de 3 mm en 38m. Mdf platen zijn bij voorkeur geschikt voor gebruik onder niet vochtige omstandigheden. Wél zijn er diverse soort watervast mdf ontwikkelt die vochtwerende eigenschappen hebben.

Bewerken

Een mdf plaat is heel goed te bewerken in allerlei vormen. Dit komt door de dichtheid van deze platen. Je kunt ze uitstekend zagen, schuren of er gaten in boren. Een bijkomend voordeel is dat de plaat niet versplintert vanwege de fijne vezelstructuur. Wel kan de mdf plaat af en toe de neiging hebben om te gaan splijten. Wanneer je schroeven of spijkers wilt gebruiken houdt dan voldoende afstand van de rand! Ook kun je eerst een gat boren voordat je met de spijkers en schroeven aan de slag gaat. Dan ben je dat probleem alvast voor. Naast dat er met deze platen goed te werken valt is het ook nog eens een buigzame plaat. Mdf heeft een grote buigsterkte en een hoger breekpunt dan hout. Wel kan er blijvende vervorming van de plaat optreden wanneer deze langdurig belast wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kastplanken die door kunnen gaan buigen wanneer de lading die erop staat te zwaar is.

Verven

Je kunt een mdf plaat verven, maar doe dit niet zoals bij iedere andere houtsoort. Door de samenstelling neemt mdf veel vocht op. Je verf zal dan dus als het ware in de plaat trekken. Gebruik daarom een goede grondverf als onderlaag op een gladgeschuurde mdf plaat. Voor het beste resultaat breng je 2 lagen grondverf aan. Vervolgens kun je je gang gaan met de juiste kleur die je in gedachten had. Je kunt zelf even aankijken of je de kleur er één keer of twee keer op wilt smeren. Waarschijnlijk behaal je het mooiste resultaat met twee keer verven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *