Wonen

Buitenverblijven vroeger en nu

Het Spelderholt is gelegen op de Veluwe, vlakbij Beekbergen. Tegenwoordig wordt het terrein, dat zeer bosrijk is, beheerd door Staatsbosbeheer. Het wordt voor het eerst genoemd in 1730, er lag toen een boerderij aan de Speelweg. De naam Spelderhorst is een verwijzing naar de naalden of de naaldbomen, holt betekent hout.

In 1905 werd dit stuk grond gekocht door jonkheer Louis Frederik de Mattos met de bedoeling er een buitenverblijf te laten bouwen. Hij bekleedde een hoge functie bij de Nederlandsche Heidemaatschappij en zodoende gaf hij het bedrijf opdracht om de grond te ontginnen.

Bomen importeren

Het landhuis werd evenals het koetshuis ontworpen door de architect Frans Muller. De eerste steen werd gelegd in 1907. Leonard Springer mocht de tuin en het park aanleggen. Hij plaatste veel geïmporteerde bomen op het landgoed, waarvan een Sequoia nu de grootste van Nederland is.

Om de grond goed vruchtbaar te kunnen maken werden 25 treinwagons met compost aangevoerd. In 1908 was het hele project klaar. Het was zo mooi geworden dat de jonkheer er permanent met zijn familie verbleef.

Vroeger waren het voornamelijk de zeer welgestelden die er buitenverblijven op landgoederen nahielden. Tegenwoordig zijn er veel meer mensen die een aardige tuin hebben waarin een bijgebouwtje geplaatst kan worden.

Dutch barn

Kapschuren tref je meest aan, waarschijnlijk omdat ze zo praktisch zijn. Het is een typisch Nederlands product, van origine werd het door boeren gebruikt om de oogst op te slaan. Het was in vroeger tijden zo populair je de kapschuur in Engeland en de Verenigde Staten terugvond, waar het bekend stond als de Dutch barn.

De douglas veranda, eveneens geliefd, is al sinds jaar en dag niet meer uit de Nederlandse tuinen weg te denken. Het is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar het al meer dan 100 jaar populair is. Oorspronkelijk is het oorspronkelijke ontwerp uit het oude Griekenland, waar het portico werd genoemd. Het betreft dan een looppad met een dak dat door zuilen ondersteund wordt.

De serre, die een aanbouw is die bijna volledig uit glas bestaat, vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw. Het was bedoeld om exotische bomen en sinaasappelbomen in te kweken. De grote ramen hadden als functie om zoveel mogelijk zonlicht door te laten.

Het is dan misschien geen luxe buitenverblijf zoals jonkheer de Mattos er één had, het is zeker mogelijk om er warmpjes bij te zitten in zo’n type aanbouw. Met een beetje fantasie kun je je tuin als klein landgoed inrichten. Je kunt dit zelf doen , anders kun je je laten adviseren, dat deed men vroeger ook.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *