badkamer
Wonen

3 verschillende soorten ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het renoveren of (laten) bouwen van een nieuwe woning. Toch draagt het significant bij aan het comfort dat je daarna gaat ervaren. En de keuze? Die is enorm. Er zijn namelijk verschillende kanalen te verkrijgen. In deze blog geven wij het woord aan Spirototaal. Zij vertellen je meer over de drie meest populaire varianten. Lees je mee?

Spirobuizen

In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een spirobuis. Een andere benaming hiervan is spiraalbuis. Dit is een ronde, gegalvaniseerde buis, die makkelijk te monteren is en ook nog eens goedkoop in aanschaf is. De buis is te verkrijgen in verschillende diameters en wanddiktes. Hierbij zijn vooral de spirobuizen van 125, 160 en 180 millimeter gangbaar. Hierin wordt vervolgens een buisventilator geplaatst, die zorg draagt voor een gedegen aan- en afvoer van luchtstromen.

Instortkanalen

Bij nieuwbouwprojecten wordt er vaak gekozen voor een zogenoemd instortsysteem. Hierbij worden de ventilatiekanalen in de dekvloer of in het beton gestort. Deze methode biedt veel voordelen. Zo bespaar je veel ruimte, omdat de kanalen niet in de muren of in de plafonds verwerkt hoeven te worden. Ook zijn de kanalen zo goed als onzichtbaar. Wanneer het om instortkanalen gaat, kun je kiezen uit:

  • Rechthoekige instortkanalen van metaal;
  • Ronde instortkanalen van kunststof;
  • Rechthoekige instortkanalen van kunststof.

Het Hybalans-systeem

Nog altijd wordt er gewerkt aan methodes en systemen, die nog beter tegemoet komen aan de vraag van de eindgebruiker. Een van de laatste ontwikkelingen is Hybalans. Dit systeem bestaat uit flexibele ventilatiekanalen van kunststof. Net zoals het instortkanalen worden deze in het beton gestort. Ze nemen relatief weinig ruimte in beslag. Het verschil is dat er meerdere kanalen per vertrek worden aangelegd. Ook dit biedt voordelen, want hierdoor krijg je niet te maken met luchtvervuiling uit andere ruimtes.

Spirobuizen. Instortkanalen. Hybalans. Wie zich verdiept in de wereld van de ventilatie, komt verschillende systemen tegen. Elke met hun eigen voor- en nadelen. Heb je advies nodig over het model dat het beste bij jou en jouw woning past? Schakel dan zeker een specialist aan. Bijvoorbeeld: Spirototaal! Weet jij al welke keuze jij gaat maken?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *